Thea Dubelaar Fanclub – Thea Dubelaar 40 jaar kinderboekenschrijfster!

februari 9, 2009

De reus van Teus – negenenveertigste boek van Thea Dubelaar

Filed under: Uncategorized — theadubelaarclub @ 9:00 pm
p1030672dubelaarfotograaf1

 blauwe-heuvels

 FOTOGRAAF THEA: De straat

tekst volgt nog

Een splinternieuwe straat.De machine zou het net zo goed alleen kunnen doen. Een straat maken, waterpas en op de millimeter nauwekeurig, overal even breed. Wie heeft zo’n wonder uitgevonden?

 Jorge had vaak over de duivel gehoord, maar hij had hem nooit gezien. Hij moest altijd ontzettend lachen als een dame of heer, die hij net had bestolen, riep:  ‘Rotjongen, de duivel zal je halen.’ En dat gebeurde vaak, want Jorge leefde van wat hij stal.
Hij was zes toen hij op straat terechtkwam. Zijn moeder was weggegaan met een knappe meneer in een dure auto. Jorge had nog wel ergens een vader, maar hij wist niet waar en hij kon zich niet herinneren dat hij zijn vader ooit had gezien. Niet dat hij dat erg vond. Vaders kwamen en gingen. Bij hen in de straat was bijna geen huis waar altijd dezelfde vader woonde. Droomvaders die ’s morgens naar hun werk gingen en en ’s avonds thuiskwamen, die in het weekend gingen voetballen met hun zoon, vaders die ervoor zorgden dat er altijd geld in huis was, die vaders waren sprookjesfiguren. Je zag ze alleen op tv en Jorge wist niet zeker of ze ook in het echt bestonden.
In ieder geval was zijn vader geen droomvader en zijn moeder liet hem  achter in het kamertje van golfplaten waarin ze woonden.
Ze had wat geld neergelegd, maar dat was zo op. Daarom was hij de straat opgegaan op zoek naar eten of naar geld waarmee hij eten zou kunnen kopen.
In het begin ging hij elke avond terug naar het golfplaten kamertje. Maar op een dag woonde er opeens iemand anders. Hij kreeg een pak slaag toen hij zei dat het zijn huis was. Daarna was hij er nooit meer heen gegaan.
Hij sloot zich aan bij een bende kinderen die op straat leefden. Hij was tamelijk goed geworden in het zakkenrollen en soms waste hij autoruiten bij het stoplicht.
Al met al was het leven zo slecht nog niet. Hij had meestal geld om te eten. Af en toe kocht hij lijm in een zak, die hij tegen zijn neus gedrukt hield terwijl hij diep inademde, zodat hij heerlijk zweverig werd. Soms dronk hij bier, samen met de anderen, terwijl ze om een vuurtje lagen dat ze op de vuilnisbelt aanstaken.
 
– De mislukte moordenaar ofwel de kinderredder
 
Binnenkort meer nieuws over De mislukte moordenaar, houd deze website dus in de gaten!
Beschrijving:
De mislukte moordenaar
 Hardcover | 190 Pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | 1993
ISBN10: 90.216.1345.X | ISBN13: 9789021613451
Deze titel is momenteel niet leverbaar.  
 
Recensie(s):

NBD|Biblion:
Surrealistische jeugdroman over een aktueel probleem. Een straatjongen komt in contact met een rijke man die een opdracht van de duivel heeft gekregen. Hoewel niet genoemd speelt het verhaal in Brazilië. De straatjongeren zijn erg bang voor de ordedienst (doodseskaders). De vriend van Jorge de hoofdpersoon wordt gedood door een van hen. Door de beul te doden wordt de rijke man verlost van de duivel en heeft aan zijn opdracht voldaan. Jorge wordt opgenomen in het gezin van de man en gaat naar school. Hij gaat op zoek naar zijn afkomst, geluk en ondervindt de waarde van vriendschap. Waardevolle roman voor jongeren waarvoor een bed met schone lakens heel gewoon is. Prettige bladspiegel, met veel zwart-wit grote en kleinere afbeeldingen in een gemengde techniek (inkt en waterverf). Meeslepend en vlot geschreven door de dialogen en de aktie. Vanaf ca. 12 jaar en ouder in brugklas individueel of bijvoorbeeld in de les maatschappijleer. Knap verhaal van een geëngageerd schrijfster. Omslag op blauw fond met jongen die uit een deur in een ruïne komt in zachte tinten.
(Biblion recensie, Ina du Pont.)

Advertenties

1 reactie »

  1. We hebben veel reacties gehad van fans die De reus van Teus op bol.com wilde bestellen. Dat lukte niet, en het is nog niet bekend waarom. Dit wordt zo snel mogelijk opgelost. Je kunt het wel gewoon in elke winkel bestellen, en voor een klein overzicht van internetwinkels kijk je op http://www.beslist.nl.
    Over een tijdje is dit boek uiteraard overal te koop.

    Reactie door theadubelaarclub — februari 25, 2009 @ 11:42 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: